Premierul Victor Ponta a declarat, la postul de televiziune B1 Tv, întrebat fiind când vor ajunge în țară primii refugiați, că sunt așteptați „în perioada următoare”, adăugând că „e posibil” ca până la sfârșitul anului să ajungă în România familii de refugiați, dar nu are o dată când va începe efectiv transferul imigranților.
„Încă nu avem aceste date, e posibil ca, până la sfârșitul anului, un număr de familii să intre în țară”, a arătat premierul, adăugând că în România s-au făcut două tabere pentru refugiați la Timiș și „se caută facilități”, principala problemă fiind că aceștia trebuie integrați.
„Avem două tabere în Timiș pentru refugiații ce vor veni prin cotă. Am căutat facilități de cazare. Problema e că, dacă primesc statutul de refugiați, ei sunt cetățeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest, au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i țin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la școală, practic nu au fișe școlare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-și deschidă cont în bancă”, a mai spus premierul.
În același context, Victor Ponta a precizat că „cea mai mare greșeală” ar fi ca refugiații să fie ținuți în tabere permanente.
„Cea mai mare greșeală e să-i ții în tabere permanente. Nu au condiții, cheltuielile sunt foarte mari. Acum ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi și 60 de bani de cheltuială. E jenant și rușinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuți să-și găsească o locuință. Pe hârtie avem multe, în realitate nu avem această experiență și această cultură”, a precizat Ponta.
Șeful Executivului a vorbit și despre trierea refugiaților, despre care a spus că se face, potrivit acordurilor internaționale, de către autoritățile din prima țară în care aceștia ajung, însă și România va avea un cuvânt de spus în privința celor care vor fi repartizați țării noastre.
„Avem un cuvânt de spus: participăm cu niște criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creștin, cine e musulman, cine e budist. Se pune doar problema de a fi din țări care într-adevăr sunt în conflict – Siria, Irak, Afghanistan – și se pune problema de a avea familii”, a subliniat Ponta.
Mai mult, prim-ministrul a anunțat că statul român va acorda un ajutor Serbiei pentru gestionarea crizei refugiaților.
„Cred că poimâine (miercuri n.r.) o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noștri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiați n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la granița Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croația mai departe și cei mai mulți s-au dus în Suedia, Germania, Austria”, a arătat premierul.